Idrottsmassage

- En muskel består av muskelfibrer och bindväv. Bindväven i muskeln förkortas vid träning. Det är därför viktigt med stretching efter avslutat träningspass för att återställa bindväven till normallängd. Efter och mellan träningspassen kan man med fördel hjälpa muskeln att återfå sin normallängd med töj/massagebehandlingar.

 

- En trött muskel skadas lättare än en utvilad. Tränar man hårt och ofta, hamnar man lätt på gränsen av vad muskeln klarar av utan att skadas och ibland tyvärr över samma gräns. Regelbundna behandlingar ökar muskelns ämnesomsättning och ger en avslappnande effekt på spänd muskulatur vilket leder till att muskelns återhämtning påskyndas och risken för skador minskar och möjliggör en intensivare träning.

 

- Hur ofta behöver jag massage? -amatöridrottare och frisksportare som tränar regelbundet bör få massage två gånger i månaden för att förebygga skador. Elitidrottsmän under uppbyggnadsperiod ett par gånger i veckan, minimum efter varje ansträngande träningspass. Under tävlingssäsong minst en gång i veckan eller efter tävling/match.

 

- Massage har gynnsam effekt på musklers återhämtning efter en skada, precis på samma sätt som den har positiv effekt efter intensiv träning. Vid skador kan massage i ett initialt skede även begränsa skadans omfång och minska de långvariga effekter som skadan ger. Med massage och töjbehandling kan man effektivisera och påskynda läkningen vid idrottsrelaterade skador.

 

Exempel på skador där massage har god effekt:

bristningar/sträckningar

lårkaka

hopparknä

löparknä

benhinneinflammation

compartment

hälseneproblem

korta muskler som ger olika problem

Idrottsmassage